Italiaanse appelstrudel met pijnboompitten

Italiaanse appelstrudel met pijnboompitten

Appelstrudel

Apppelstrudel of apfelstrudel is een traditionele Oostenrijkse gebaksoort, gebaseerd op het Turkse gerecht ‘baklava’. Maar ook de Italiaanse appelstrudel is heel erg bekend. Deze komt voornamelijk voor in Zuid-Tirol. In deze noordelijkste provincie van Italië gaan alpiene tradities hand in hand met mediterrane levensstijl.  Een prachtige streek aan de Alpen, waar ook het grootste aaneengesloten gebied in Europa ligt voor appelteelt.

Italiaanse appelstrudel met pijnboompitten

Vakantie,

Enkele jaren geleden waren we op vakantie in de buurt van Arco, 20 km ten Noorden van het Gardameer. Om te gaan wandelen trokken we meestal richting Monte Bondone. Een typische alpenlandschap, met prachtig uitzicht op de dolemieten. Tijdens een wandeling kwamen we boven op de berg terecht in een gezellige berghut. Hier proefde ik voor de eerste keer een heerlijk Italiaanse apfelstrudel met pijnboompitten.

Sindsdien stond dit op mijn to-do lijst om thuis eens klaar te maken. Een pakketje met heerlijk Italiaanse appels van Marlene® zorgde ervoor dat deze apfelstrudel na enkele jaren eindelijk hier thuis in de oven ging. Ik moest even twijfelen, want deze appel hasselback met gezouten karamel zou ook nog wel eens lekker zijn.

Italiaanse appelstrudel met pijnboompitten

Nodig:

  • 3 appels (+- 600 gram)
    Ik gebruikte een mengeling van Red Delicious, Fuji & Braeburn
  • 40 g suiker
  • 45 g boter
  • snuifje kaneel
  • 25 g rozijnen
  • rum of amaretto
  • 40 g paneermeel
  • 2 el citroensap
  • 50 g pijnboompitten
  • 1 rol kant en klare bladerdeeg

 

Ik heb geëxperimenteerd om het deeg zelf te maken. Maar dit was tot twee maal toe niet zo geslaagd. Het lekkerste en makkelijkste resultaat was met bladerdeeg.

Afwerking:

  • 1 ei
  • poedersuiker

 

Italiaanse appelstrudel met pijnboompitten

Doen:

  • Warm de oven voor op tot 180°C.
  • Laat de rozijnen een half uurtje wellen in rum of amaretto
  • Schil de appels en snijd ze in blokjes. Doe ze in een kom en besprenkel ze met citroensap
  • Smelt de roomboter
  • Meng de appels met rozijnen, gesmolten boter, snuifje kaneel, suiker, paneermeel en pijnboompitten
  • Verspreid de vulling in de lengte over één helft van het bladerdeeg
  • Rol daarna het deeg voorzichtig op
  • Bestrijk de appelstrudel met losgeklopt geklutste ei
  • Bak de strudel ongeveer 30 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden
  • Bestrooi de gebakken strudel met poedersuiker
  • Serveer naar eigen smaak met een bolletje ijs

Een recept van Kris Kookt geprobeerd? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of Instagram, gebruik de hashtag #KrisKookt.

Share This:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *