Hoofdgerechten, Recepten

Boeuf Bourguignon

Print Friendly, PDF & Email

Bœuf bourguignon, ook wel “boeuf à la bourguignonne”, is een Frans gerecht op basis van rundsvlees gestoofd in rode Bourgogne-wijn, champignons, uitjes, en reepjes spek.   Voor dit gerecht gebruik ik persoonlijk liefst runderschenkel. Dit vlees bevat veel meer smaak en een beetje vet zodat het vlees heerlijk sappig en mals blijft. Dit is een heerlijke variant van het klassieke stoofvlees. 

Ingrediënten 2 personen:

  • 600 á 700 gr runderschenkel of 400 gram stoofvlees
  • 1 sjalot, fijngesneden
  • 1 ui, in halve ringen
  • 1 teentje knoflook, uitgeperst
  • tijm & laurier
  • 200 gr champignons, in 4 gesneden
  • 100 gr spekblokjes
  • 200 ml rundsfond
  • 1/2 fles rode wijn
  • maizena
  • boter

Werkwijze:

  • Snij het vlees van de runderschenkel in blokjes van +- 3 cm
  • Marineer het vlees met sjalot, look, tijm & laurier en de rode wijn
  • Laat dit 3 uur tot 1 nacht marineren
  • Giet het vlees door een zeef en laat dit even uitlekken, hou de marinade zeker bij
  • Smelt een klontje boter in een ruime kookpot
  • Bak hierin de uiringen en champignons aan
  • Haal deze uit de pan en bak de spekreepjes aan
  • Haal deze ook terug uit de pan en zet ze samen met de champignons en uien apart
  • Smelt nu terug een klontje boter en bak hierin de stukjes rundsvlees aan
  • Kruid de stukjes vlees met peper en zout
  • Voeg de marinade en rundsfond en laat dit 1.5u zachtjes pruttelen
  • Voeg u de gebakken uiringen, champignons en spekblokjes toe
  • Laat dit samen nog een half uurtje zachte koken
  • Los een beetje maizena op en bind het stoofpotje naar eigen goesting
  • Breng eventueel nog verder op smaak met peper en zout

Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *