Zoetigheden

Voortrekker Gin – Afrikaanse Melktert

Print Friendly, PDF & Email

Voortrekker Gin – Fever-Tree tonic – Zeste sinaasappel en 2 jeneverbessen

Voortrekker gin is een Nederlandse gin met een aantrekkelijke oranje kleur, samengesteld uit 8 botanicals: zoethout, vanille, engelwortel, gember, verse sinaasappels uit Zuid-Afrika, Nederlandse jeneverbessen, citroenschil en korianderzaad. Het resultaat is een heerlijk frisse gin met exotische tinten en een perfecte balans tussen citrus en kruiden. De X op de fles is een verwijzing naar de vlag van de voortrekkers (potgieters vlag). De voortrekkers waren voormalig Nederlandse kolonisten die in de jaren 1830 tot 1850 de grote trek door Zuid Afrika maakten.

Afrikaanse Melktert met gember en sinaasappel

Foodpairing: Melktert is waarschijnlijk één van de beroemdste Zuid-Afrikaanse taarten. Melktert, in ons eigen Nederlands melktaart, wordt al in Zuid-Afrika gemaakt sinds de eerste Nederlandse kolonisten (De voortrekkers) zich vestigden op de Kaap en bestaat uit een zoet korstdeeg gevuld met een custard van melk en ei. Doordat we de melk infuseren met verschillende botanicals past deze pairing perfect kwa verhaal en smaak.

Recept:

Het deeg:

  • 80 g zachte roomboter
  • 80 g suiker
  • 250 g bloem
  • 125 ml melk
  • 1 ei
  • snufje zout
  • 1 zakje bakpoeder
  • bloemsuiker en rasp van citroen  voor de versiering

De vulling:

  • 1 liter melk
  • 60 g suiker
  • 25 g bloem
  • 25 gram vanillepoeder
  • snufje zout
  • 3 eieren
  • 1 vanillestokje, doormidden gesneden
  • zeste van 1 limoen
  • zeste van 1/4 sinaasappel
  • 1/2 cm gember

Doen:

Het deeg:

  1. Meng boter en suiker door elkaar, klop het ei los in een kommetje en voeg het toe aan het boter en suikermengsel
  2. Voeg de bloem, het bakpoeder en het snufje zout toe en meng alles goed door elkaar
  3. Giet beetje voor beetje de melk erbij totdat het deeg lekker smeerbaar is
  4. Doe het deeg in een ovenschaal of taartvorm en smeer het ook tegen de randen op.

De vulling:

  1. Warm 750 ml van de melk op tot het kookpunt, voeg de vanillestok, zeste van limoen, sinaasappel en gember toe
  2. Laat 5 minuten zachtjes pruttelen, zet het vuur uit en laat de kruiden 30 minuten infuseren
  3. Zeef de melk, schraap het vanillemerg uit de vanillestok en voeg dit toe aan de melk
  4. Warm de melk opnieuw op tot het kookpunt, voeg nu de suiker toe
  5. Los in de andere 250 ml de bloem en het vanillepoeder op
  6. Splits twee van de eieren en klop de eierdooiers samen met een heel ei en het zout door elkaar
  7. Meng het eiermengsel met het vla- en meelmengsel en klop het goed door elkaar
  8. Giet dit mengsel nu bij de verhitte melk, en zet het terug op het vuur
  9. Breng het opnieuw onder voortdurend roeren tot tegen de kook aan terwijl het vlamengsel dikker wordt
    (let op: het mengsel mag niet koken want dan gaan de eieren schiften)
  10. Neem de pan van het vuur, bedek de pudding met plasticfolie en laat volledig afkoelen
  11. Klop de resterende 2 eiwitten stijf en schep deze door de geheel afgekoelde vla, scheppen, niet roeren
  12. Giet het vlamengsel over het deeg en bak de taart ongeveer 40 minuten op 180º
  13. De vulling zal opbollen maar dit zakt weer in, laat de taart afkoelen als hij uit de oven komt.
  14. Bestrooi de taart net voor het serveren met poedersuiker en rasp van citroen

Meer info over Voortrekker gin, Klik hier

 

Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *