Hoofdgerechten

Shepherd’s pie

Print Friendly, PDF & Email

Shepherd’s pie, ook bekend als cottage pie, is een Engelse ovenschotel gemaakt van runder- of lamsgehakt afgedekt met aardappelpuree. De naam cottage pie verwijst naar de status als gerecht voor de armen (voor cottagebewoners) en het gerecht werd oorspronkelijk van vleesresten gemaakt. Het behoort nu tot een van de standaardgerechten die in Engelse en Ierse pubs worden geserveerd. Voor mij is het één van mijn favoriete ovenschotels.

Recept voor 2 personen

Ingrediënten:

  • 350 gr lamsgahakt
  • 1 kleine ui, fijngesneden
  • 1 wortel, in kleine blokjes
  • 1 teentje knoflook, uitgeperst
  • 2 kl tomatenpuree
  • 150 ml rode wijn
  • 1 blokje kippenbouillon
  • 1 el worcestersaus
  • tijm / rozemarijn
  • 1 el bloem
  • olijfolie

Voor de puree:

  • 500 gr geschilde aardappelen
  • 50 gr boter
  • 2 el melk
  • 3 el Parmezaanse kaas
  • 2 eidooiers

Werkwijze:

  1. Neem een ruime kookpot en doe hierin de olijfolie
  2. Bak het lamsgehakt gaar en kruid het met peper en zout
  3. Haal het lamsgehakt terug uit de kookpot
  4. Schenk terug wat olijfolie in de kookpot en stoof hierin ui, wortel en knoflook aan
  5. Voeg de bloem en tomatenpuree toe en stoof dit zachtjes aan
  6. Voeg de rode wijn toe en kook deze voor de helft in
  7. Voeg 250 ml water en 1 blokje kippenbouillon toe
  8. Breng dit terug aan de kook
  9. Voeg het gebakken lamsgehakt, de worcestersaus en kruiden toe
  10. Leg het deksel schuin op de kookpot en laat dit 30-40 minuten zachtjes pruttelen tot het gehakt zacht en de saus dik is
  11. Doe deze saus in een ovenschotel (neem een ruime ovenschotel, want de puree moet er nog boven op)

Maak nu de puree:

  1. Kook de aardappelen gaar in gezouten water
  2. Giet de aardappelen af en plet ze
  3. Voeg de boter, melk en 2 el Parmezaanse kaas toe
  4. Meng dit goed en beng verder op smaak met peper, zout en nootmuskaat
  5. Meng er nu de eidooiers door

Afwerking:

  1. Warm de oven op tot 180 graden
  2. Schep de puree op de gehakt saus
  3. Smeer de puree uit en maak er met een vork enkele strepen in
  4. Strooi er de rest van de Parmezaanse kaas over
  5. Bak het gerecht 20-25 minuten tot de bovenkant goudbruin is en de saus borrelt

Deze ovenschotel kan je makkelijk een dag op voorhand maken, zet hem dan iets langer in de oven om op te warmen

Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *