Oyakodon – Japanese comfort food – Food & Travel

Oyakodon

Japan – Culinair hoogstaand.

Dat de Japanse keuken hip is, zien we ook bij ons. Zelfs de grootste sterrenchefs maken meer en meer gebruik van ingrediënten en technieken uit het land van de rijzende zon. Ook wij gaan hier aan de slag met een typisch Japans gerecht: Oyakodon.

Tokio is de wereldstad van de driesterrenrestaurants. In 2016 telde Tokio dertien driesterrenrestaurants. Met 266 sterren in totaal is de Japanse metropool de stad met de meeste restaurantsterren ter wereld. Veel restaurants en street food bars hebben één specialiteit die ze tot in de perfectie beheersen. Velen hebben dan ook een beperkte kaart. Maar wat je bestelt, is met veel toewijding gemaakt.

Ichigo-Ichie – “one opportunity, one encounter”

Ichigo-Ichie is een samenwerking tussen CNN International Commercial en All Nippon Airways (ANA). ANA is de grootste luchtvaartmaatschappij van Japan. Deze maatschappij werd in 2013 uitgeroepen tot “Airline of the Year” door Air Transport World Magazine en is bekroond met 5-sterren. ANA bied een rechtstreekse verbinding tussen Brussel en Japan

Oyakoden

De serie ‘Ichigo Ichie’ bestaat uit zeven verschillende video’s. Deze video’s dienen om mensen te inspireren over de Japanse cultuur, dit aan de hand van eten en gastvrijheid. Ichigo Ichie staat ervoor om elke ontmoeten te koesteren en er met volle teugen van te genieten.

Een foodtrip naar Japan moet misschien nog wel even wachten, maar één van de filmpje inspireerde mij alvast om het gerecht “Oyakodon” klaar te maken. Een gerecht dat je het best kan omschrijven als “Japanese comfort food”

Recept: Oyakodon

Nodig:

  • 2 kipfilets
  • 3 tl mirin
  • 1 tl sake
  • 200 ml dashi
  • 2 tl sojasaus
  • 1 tl suiker
  • 1/2 ui, in fijne reepjes
  • 2 eieren
  • 5 lente uitjes
  • Japanse rijst

 

Doen:

  • Snij de kip in pakjes van 1 cm
  • Doe mirin, dashi, sojasaus en suiker in een grote braadpan
  • Breng dit aan de kook
  • Voeg de uiringen toe, verdeel hierop de plakjes kip
  • Plaats een deksel op de pan en laat dit 10 minuten zachtjes pruttelen
  • Giet de losgeklopte eieren hier voorzichtig bovenop
  • Serveer de kip en ei met de gekookte rijst
  • Werk af met fijngesneden lente uit

 

Bekijk hier het Ichigo-Ichie filmpje van dit traditioneel Japans rijst recept met kip en ei: Oyakodon

Recept bron: Namiko Chen of Just One Cookbook

 

Share This:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *