Hoofdgerechten

Ossobuco

Print Friendly, PDF & Email

Ossobuco is een traditioneel Italiaans vleesgerecht en kent zijn oorsprong in Milaan. De basis van ossobuco zijn kalfschenkels. De schenkels worden met verschillende groenten gestoofd, meestal in een tomatensaus.

Recept voor 2 personen

Ingrediënten:

  • kalfschenkel (3 à 4 cm dik/ +- 300gr)
  • 1 grote wortels
  • tomaten
  • selderstengels
  • dikke uien
  • 0,5 tomatenpulp of passata
  • 1 teentje look
  • dl witte wijn
  • scheut olijfolie
  • bloem
  • peper
  • zout
  • 1 takje tijm
  • 1 blaadje laurier

Gremolata

  • Enkele takjes krulpeterselie
  • citroen (bij voorkeur biologisch)
  • teentje look

Werkwijze:

  • Snij elke schenkel in aan de rand. Dat zal verhinderen dat de lapjes vlees op krullen tijdens het bakken.
  • Kruid het vlees aan beide zijden met peper en zout.
  • Schep wat bloem in een schaal en wentel er de schenkels even door. Tik alle overtollige bloem van het vlees.
  • Verhit een scheut olijfolie in een ruime stoofpot.
  • Bak de schenkels aan beide zijden goudbruin in de hete olijfolie. Doe dat kort en krachtig. Het vlees hoeft binnenin nog niet gaar te zijn.
  • Haal de pot van het vuur en neem het vlees uit de pan. Zet het vlees opzij
  • Snij de groenten (ui, wortel, selder) in fijne blokjes.
  • Plet de look tot pulp.
  • Zet de pot (met braadvet) waarin je het vlees hebt gekleurd op een zacht vuur en stoof er de groentjes in. Roer regelmatig.
  • Leg na enkele minuten het vlees op de gestoofde groenten. Giet ook de braadsappen mee in de pot.
  • Schenk er vervolgens de witte wijn bij. (Wie niet van wijn houdt, kan ook blanke kalfs-fond gebruiken.
  • Voeg tijm en laurier toe
  • Giet nu de tomatenpulp of passata erbij en laat de schotel 2 uur pruttelen op een zacht vuurtje.
  • Verdeel elke tomaat in vier, verwijder de zaadjes en snij het vruchtvlees in blokjes. Voeg de stukjes tomaat toe aan de pruttelende ossobuco wanneer hij bijna klaar is. (je kan deze tomaten ook vooraf emonderen)
  • Nu heb je nog de tijd om de gremolata te maken die je bij de een echte ossobuco serveert.
  • Pel de look en plet ze tot pulp.
  • Rasp daarover een deel van de schil van de citroen. Let op:Rasp enkel het gele deel van de schil.
  • Hak een portie peterselie fijn en meng het kruid met de citroen zeste en de look.
  • Proef of alle smaken in balans zijn.
  • De gremolata dient om op het einde over de ossobuco te strooien op bord

Serveren met rijst of pasta

Dit is een recept van Jeroen Meus (Dagelijkse kost)

Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Probeer het eens met rundsschenkel: een diepere smaak die ik alleszins prefereer boven de kalfsversie ! Het duurt natuurlijk iets langer om het vlees gaar te smoren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *