Restaurant belevingen

Likoké – 2015 – Piet Huysentruyt – Les Vans – Ardeche

Print Friendly, PDF & Email

 Likoké – Piet Huysentruyt

Piet Huysentruyt opende in 2013 restaurant Likoké in Les Vans. Al snel werd Likoké opgenomen in de top 60 van de wereld in de prestigieuze lijst van WBP stars. Kort daarna volgde de bekroning: ‘ontdekking van het jaar 2014’ van de Franse gids Gault&Millau en een eerste Michelin ster.

Een drie tal maanden na de opening maakten ook wij de trip naar Les Vans. Een rit van 2 uur door het prachtige Franse landschap was zeker de moeite waard. Piet zorgde met een geheel Belgisch team voor een waar spektakel vol culinaire creaties met elk z’n eigen verhaal. Nu een kleine 2 jaar later maakten we opnieuw tijd voor een bezoek aan Likoké. Deze keer stond er 997 km op de teller toen we arriveerden in Les Vans. We huurden een gite bij “Domaine de la Jeanne” en genoten van een weekje vakantie in Les Vans.

Gedurende deze twee jaar veranderde er heel wat bij Likoké. Het aanpalend pand werd bijgekocht waardoor er enkel verbouwingen zijn gebeurd. Het restaurant kreeg een extra hoek voor “private dining” en ook de keuken kreeg de nodige extra ruimte

Op team gebied komen vooral de twee Sous-chefs Anthony Stoop & Stijn Rotthier die erbij zijn sinds de opstart op de voorgrond. Verder vooral nieuwe gezichten met in het restaurant naast gastvrouw Vero Huysentruyt nu ook zoon Cyriel Huysentruyt. Cyriel genoot van een barista opleiding en heeft een grote passie voor wijnen. Hiervoor wordt Cyriel bijgestaan door Sommelier Stephanie Iserbiet die ervaring opdeed in sterrenrestaurant “De Tuinkamer”.

Om te beginnen starten we met een huisaperitief op basis van eigen vermouth en schuimwijn uit de regio. Spijtig genoeg is er geen creatief alcoholvrij alternatief voor de huisaperitief. Maar niet getreurd, de vermouth met schuimwijn is een geslaagde combinatie. Een eerste reeks aan fingerfood à l’Ardéchoise werd geserveerd.

Menu Terre et Rivière 
Huisgemaakte chorizo met een crème van gebarbecuede tomaat en crumble van gerookte amandel.
Olijfboom:
Tak van olijf, dip van groene olijf, shot van zwarte olijf & tomaat,
gemarineerde en gebrande komkommer met geitenkaas
Tube van mosterd met crème van andouillette en gemarineerd mosterdzaad. 
Merengue van cacao – terrine ganzenlever en kalamansi 
Moambe: Dit typisch Congolees gerecht werd geserveerd als fingerfood op een stukje Brusselse wafel. Gestoofde kip, crème van banaan, gepekelde ui en nog veel meer. Als enige herinnering over dit gerecht stond er opgeschreven “Hemels”.

Ondertussen verscheen er ook kastanje brood met boter, smout en crunch van spek op tafel. Super lekker, maar door ons 10-gangen menu hebben we hier niet veel van gesmuld.
Pomme de terre, geel van kwartelei, varkenspoot, zomertruffel en gefermenteerde olijfolie 
Wijnpairing: Riesling, Genese, Vignoble des deux Lunes
Gebrande sardientjes – avocado – granité van zuring 
Één van de beste gerechten van de avond: Le Jardin:
Panna cotta van erwt, scheutjes van erwt en bonen, escargot, kalfshersenen, jus van spek en erwten, olie van tijmbloemen.
Boule: Een salade van asperge en forel werd geserveerd in een bol van beurre noisette.
Deze werd overgoten met een lauwe bouillon van appel en dragon. Aan tafel kwam Piet het gerecht afwerken met gegrilde asperge, forel en geraspte appel
Wijnpairing: Rousanne Imagin’aire 2013 van het Domaine Renaud et Salel.
Oreille: 
Gerookte oester, varkensoor & dashi
Hoewel ik geen fan ben van oester, lust ik er zo nog wel eentje.
Broc(ouille)li: Griet – Kalfskloot – Jus van gebrande prei
Wijnpairing: Marsanne, Terres Boisées 2013, St Peray, Alain Voge
Een heerlijk gerecht en al even heerlijk wijnpairing. Zelden meegemaakt dat de wijn een meerwaarde gaf aan het gerecht en omgekeerd
Broodje gehakt: chorizo van mangalica varken op een bodem van focaccia. Hierbij kwamen rauwe en gezouten ansjovis, panna cotta van gefermenteerde olijfolie, crème van aubergine, raketsla Wijnpairing: Chardonnay, Silk, Domaine St Hilaire
Het is knap om te zien wat ze hier doen met alle ingrediënten. Persoonlijk geen liefhebber van chorizo en anjovis, maar dit gerecht was top.
Asperge, Mangalica spek, forel eitjes, hierover werd nog een beetje extra vet gedruppeld voor de extra smaak. Niet echt onze favoriet
Om het hoofdgerecht in te lijden werd er een veredelde versie van toast champignon geserveerd met morilles, venkel – en salie blad.
Het hoofdgerecht bestond uit een stukje traag gegaard kalfsribstuk, langoustine met gepofte quinoa, morilles, kalfsnek en artisjok 
Wijnpairing: Chateauneuf Du Pape Tour d’Ambre 2011 van Mouriesse, gemaakt van 100% grenache van oude wijnstokken
Fromage de Coucouron, dadels, yoghurt, gevriesdroogde framboos en een coulis van ingekookte rode wijn. Hierbij werd de GTD wijn geserveerd van Le Plan, Deze Belgische wijnmaker “Dirk Vermeersch” kennen we al van een eerdere vakantie in Vinsobres.
Golf, De golfbal bestond uit ijs van amandelmelk gevuld met gefermenteerd look, cake van marsepein, bosaardbei, nougat en een coulis van aardbei
Wijnpairing: Viognier – Cuvée mon Coeur – Grangeon
Sakura: Kers – buikspek – caramel. Een dessert dat na 10 gangen misschien net te zwaar over komt door het aanwezige buikspek. Toch ben ik fan van deze combinatie. Hierbij kwam een parelde  wijn: Marsanne – st. Perray – R.Nodin
Afsluiten doen we nog met een tasje verse thee (€ 12) op basis van verveine en citroen tijm en voor mij een tasje koffie ( € 10). Hierbij kwamen nog verschillende zoetigheden zoals een gerookt financier cakeje met appel & yoghurt en een praline van foie gras en rode biet
Verfrissings shots. 
Chocolat saucisson
Piet en zijn jong keukenteam blijven gerechten ontwikkelen vol creativiteit en durf. Hippe topgastromomie geserveerd in een kleurrijk en sfeervol interieur. Zelfs na verschillende bekroningen zijn de prijzen in restaurant Likoké nog ongeveer hetzelfde gebleven als 2 jaar geleden. Het wijnarrangement werd iets duurde, maar de kwaliteit van de wijnen volgde in het zelfde segment. Enkel de 2 karafjes water (2 x € 5) stonden toen nog niet op de factuur.
Likoké
7 Route de Païolive
07140 Les Vans
France
0033 627 83 98 57
www.likoke.com
In Juli & Augustus op Zaterdag & Zondag gesloten; anders Zondag & Maandag gesloten
We maakten er ineens een weekje vakantie van en verbleven in de
gite van Domaine de la Jeanne in Les Vans

Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *