Kerstcocktail – Aperitief: Elixir – Vermout – Gin

Christmas cocktail,

Vorige kerst maakte ik een heerlijke punch klaar. Eentje op basis van mandarijn, bourbon & Ginger Ale. Dit jaar ga ik voor een cocktail met enkel Belgische ingrediënten. Belgische Negroni mag ik hem misschien niet noemen. Maar deze kerstcocktail is er wel op geïnspireerd.

Negroni bestaat uit gin, vermout en amaro (bv Campari). Voor mijn variant vervang ik de Campari door een Belgische likeur, Elixir de Spa. Verder voegen we nog citroensap en enkele druppels bitter toe. Om in de kerst sfeer te komen gebruiken we een laurierblad en veenbessen als garnituur. Haal voor de feestdagen ook eens je mooie whiskyglazen boven.

Elixir de Spa,

De geschiedenis van Elixir de Spa gaat terug tot in de tweede helft van de 17de eeuw. Toen distilleerde de monniken van de Kapucijnerorde deze schitterende likeur op basis van tientallen aromatische planten, schorsen en kruiden. Vandaag wordt het authentieke Elixir de Spa al bijna 60 jaar bij FX de Beukelaer gemaakt. Het drankje versterkte bovendien de maag en stimuleerde de spijsvertering. Ideaal om Elixir te gebruiken in deze aperitief dus.

Forest Vermouth red,

Voor deze creatie koos ik voor vermouth van Forest Spirits. Deze vermouth wordt gemaakt op basis van Belgische rode wijnen en heeft een uitgesproken kruidige body. Het complexe karakter en de kruidige aroma’s van vanille en kaneel passen perfect in deze cocktail.

Baldwin’s gin,

Eerder op deze blog kwam je deze gin al tegen in een foodpairing. Deze keer selecteerde ik Baldwin’s gin voor zijn puurheid en fijne smaken. Één van mijn favoriete gins.

Nodig per kerstcocktail:

  • 30 ml Elixir de Spa
  • 30 ml Forest Vermouth red,
  • 30 ml Baldwin’s gin
  • 10 ml vers citroensap
  • 1 dash bitters

 

Afwerking:

  • laurierblad
  • veenbessen

Doen:

  • Verdeel enkele ijsblokjes in de glazen
  • Giet alle ingrediënten in het glas
  • Roer goed
  • Werk de kerstcocktail af met een blaadje laurier en 2 veenbessen

 

Share This:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *