Zoetigheden

Gepocheerde vijg met vanillesaus en ijs

Print Friendly, PDF & Email

Een heerlijk seizoengebonden dessertje (september en oktober) zijn de beste maanden voor heerlijke vijgen. Door ze te pocheren in een soort zelf gemaakte gluhwein worden ze nog lekkerder van smaak

Recept voor 4 personen:

Ingrediënten:

  • 4 vijgen
  • 1 dl rode porto
  • 2 dl rode wijn
  • 1 dl water
  • 1 dl sinaasappelsap
  • 1 laurierblaadje
  • snuifje kaneel
  • 1/2 citroen
  • 120 gr suiker

Vanillesaus:

  • 50 gr suiker
  • 2 1/2 dl melk
  • 1/2 vanillestok
  • 2 eidooiers

Werkwijze:

  • Maak eerst de vanillesaus door de melk met de vanillestok aan de kook te brengen
  • Klop de eidooiers en de suiker tot een glad mengsel
  • Verwijder de vanillestok en haal de zwarte zaadjes eruit, voeg deze zaadjes terug toe aan de melk
  • Als de melk kookt meng je dit met het ei/suiker mengsel
  • Laat dit zachtjes binden op het vuur tot +- 80 graden
  • Dat kan je testen door de lepel uit de saus te halen en er met je vinger een veeg op te trekken. Als het spoor van je vinger mooi zichtbaar blijft, dan is de crème klaar. Dit mag zeker niet koken.
  • Laat de vanillesaus afkoelen
  • Breng de rode porto, wijn en water aan de kook
  • Voeg alle ingrediënten (behalve de vijg ) toe
  • Laat het geheel voor de helft inkoken
  • Snij de vijgen in 4, maar net niet helemaal door, zodat ze aan elkaar blijven hangen
  • Leg de vijgen in een ovenschaal en giet er het vocht over
  • Dek dit af met aluminiumfolie
  • Plaats dit 25 min in een oven van 180 graden
  • Laat dit daarna even zachtjes afkoelen
  • Serveer deze lauwe vijgen met een bolletje vanille- of kaneel ijs, vanillesaus en eventueel een beetje kookvocht van de vijgen

Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *