Gebakken octopus of zeekat met kappertjes en peterselie

Octopus of zeekat

Octopus of zeekat

Ik had een recept uitgewerkt om te maken met zeekat, ook wel sepia genoemd. Maar deze was spijtig genoeg niet voorradig in de winkel. Onder het motto van North Sea Chefs “We moeten leren eten wat de visser vangt. Niet enkel laten vissen wat wij willen eten en al de rest weggooien” kocht ik octopus. Voor deze octopus ging in winkelen bij Carrefour. Zei werken samen met de Northseachefs en de visveiling in Zeebrugge om bijvangst en minder bekende soorten vis tot in de winkel te brengen. Octopus of zeekat vind je dus regelmatig in hun visafdeling.

Octopus en zeekat zijn beide inktvisachtige. De Octopus heeft 8 armen of tentakels, zeekat telt er 10. Beide weekdieren komen terecht als bijvangst in de netten van onze Belgische vissers. De culinaire mogelijkheden voor deze twee zijn kwasi hetzelfde. Dit recept kan je dus met beide kan klaarmaken.

Octopus of zeekat

Kort gebakken octopus of poulpe:

Nodig:

  • 1 octopus of zeekat
  • 1 el kappertjes
  • 2 el olijfolie
  • 1 el fijngesneden sjalot
  • 2 el sap van citroen
  • 1 tl honing
  • 1 teentje knoflook, fijngesneden
  • fijngesneden bladpeterselie
  • 1 el sesamolie
  • snuifje gerookt paprikapoeder
  • peper en zout

 

Doen:

Kuis de octopus (1 dag op voorhand)

  • Snijd de octopus net onder de ogen door, zodat de tentakels met een smalle rand vlees overblijven.
  • Verwijder de ogen. Snijd het lijf (de lichaamszak) voorzichtig in de lengte open, verwijder de ingewanden uit het lijf.
  • Spoel de zak schoon en trek het gevlekte vel er af.
  • Snijd de bek eruit en gooi weg. Snijd de tentakels van elkaar los
  • Was alles goed (je kan hem natuurlijk ook in de supermarkt laten kuisen)
  • Steek de gekuiste octopus 1 nacht in de diepvries. Hierdoor zal het vlees veel malser worden

 

Afwerking:

  • Laat de octopus volledig ontdooien
  • Stoof de sjalot en look aan zonder te kleuren
  • Voeg olijfolie, sesamolie, citroensap, honing en de kappertjes toe
  • Zet het vuur uit
  • Breng deze lauwe vinaigrette op smaak met gerookt paprikapoeder, peper en zout
  • Warm een pan op met een scheutje arachideolie
  • Snij de octopus in stukjes
  • Bak de octopus heel kort in een hete pan
  • Doe de gebakken octopus in een groot bord
  • Lepel hier de lauwe vinaigrette over
  • Werk af met fijngesneden bladpeterselie
  • Serveer als voorgerecht of amuse om te delen

 

Octopus of zeekat

Share This:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *