Gault Millau 2018 – Één bende aan topchefs

Gault Millau 2018 - Één bende aan topchefs

Gault Millau 2018

Maandagmiddag werd de lang verwachte jubileumeditie 2018 van de Gids Gault Millau voorgesteld. Dit in aanwezigheid van meer dan 800 restaurateurs, journalisten en partners. Ook wij gingen eens kijken en lijsten hieronder de laureaten en verschillende nieuwigheden op.

Drie aanpassingen van het scoring systeem,

Vanaf dit jaar halve punten voor de cijfers boven de 15/20, de verandering van de ‘Duim’ in een score van 12/20 en de uitlijning van het systeem van de koksmutsen met Frankrijk en de landen die in het recente verleden tot de familie van Gault&Millau zijn toegetreden.

Chef van het Jaar,

Een titel die dit jaar naar Eric Fernez van restaurant ‘D’Eugénie à Émilie‘ in Baudour  (17,5/20) gaat. Een sterke keuze, die de redactie als volgt verantwoordt: “Veel mensen beschouwen Eric als een monument van de perfect uitgevoerde klassieke keuken. Hoog tijd om eens een trip richting Bergen te ondernemen dus.

Bij Jonge Chefs van het Jaar vallen Jo Grootaers (Altermezzo – Tongeren) voor Vlaanderen, Ludovic Vanackere (Atelier de Bossimé – Loyers) voor Wallonië en Kenzo Nakata (Gramm – Brussel) voor het Brussels Gewest in de prijzen.

Gault Millau 2018 - Één bende aan topchefs

Favorieten by Kris Kookt

Twee van onze favoriete restaurants in de Kempen kregen er een puntje bij. Zo steeg Au Comptoir in Gierle van 13 naar een verdiende 14. Resto Signatuur in Hoogstraten van 12 naar 13 en ook De Kleinen Bistro in Westmalle hebben hun score van 13 mogen behouden.

De wish list:

Verschillende restaurants die in onze wish list staan kregen er dit jaar punten bij.

  • Restaurant Colette & Vinto naar 15/20
  • Ardent naar 14/20
  • Jacqueline met 13/20
  • Restaurant Sõma als nieuwkomer met 14/20
  • KAN10 Bistro 13/20
  • Nathan 13/20
  • Dorp vier 12/20
  • Rebelle, nieuw met 13/20
  • Hofke van Bazel – Beste groenterestaurant
  • Dorp Vier 12/20

 

Nieuw waren dit jaar de POP-adressen (voor Populair). Van de unieke verzameling van nu al meer dan 170 adressen waren dit de laureaten : Nona voor Brussel, Pépite voor Wallonië en Bar Palmier voor Vlaanderen.

Prijs & plezierverhouding van het jaar zijn Le 203 (Brussel), de Siphon (Damme) en de baraGoû (Marche-en-Famenne)

Drie ontdekkingen van het jaar: de Transvaal (Oudergem), De Stadt van Luijck (Sint-Truiden) en L’Horizon (Chaumont-Gistoux).

Vijf hoogste Nieuwkomers: Chambre Séparée (Gent) met 17,5/20, Zet’Joe (Brugge) met 17/20, De Stadt van Luijck (Sint Truiden) met 15,5/20, De vork van Luc Bellings (Hasselt) met 15,5/20 en Dôme Antwerpen met nieuwe uitbater/chef 15/20.

Ook de volgende thematische laureaten zijn bekroond:

  • Gastvrouw van het Jaar: Valérie Barbanson (Philippe Meyers).
  • Italiaanse Chef van het Jaar: Felice Miluzzi (Rossi-Leuven).
  • Aziatische Chef van het Jaar: Dokkoon Kapueak (Boo Raan – Knokke).
  • Terras van het Jaar: Fou d’O (Gent).
  • Sommelier van het Jaar: Gianluca Di Taranto (The Jane – Antwerpen).
  • Dessert van het Jaar: L’Eau Vive (Arbre).
  • Brasserie van het Jaar: Brabohoeve (Schilde) (14/20)
  • Gastro-bistro van het Jaar: Bruut (Brugge) van Bruno Timperman (15.5/20)
  • Nieuwkomer van het Jaar: Chambre Séparée van Kobe Desramaults (Gent) 17.5 /20
  • Wijnkaart van het Jaar: Terminus (Watou).
  • Bierkaart: Edison (Koksijde) van Mr. Foodbash Vincent Florizoone
  • Ambachtelijke Chef van het Jaar is Johan Segers

 

Gault Millau 2018 ligt deze week in de boekhandel en kost 29 euro. Hij kan ook worden besteld op de website shop.gaultmillau.be. Op de recent vernieuwde site www.gaultmillau.be, die nu ook aangevuld is met een app, kan men aan de hand van diverse criteria restaurants opzoeken

Share This:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *