Driekoningen cocktail: Amandel - Jenever - Limoen 
Dranken & Cocktails, Recepten

Driekoningen cocktail: Amandel – Jenever – Limoen 

Print Friendly, PDF & Email

Driekoningen cocktail:

Een nieuw project dat ik eind 2017 startte is om de feestdagen of speciale gelegenheden te vertalen in een cocktail. Zo maakte ik vorig jaar een heerlijke kerstcocktail en een originele sinterklaas cocktail. Deze keer gingen we aan de slag met de traditie rond Driekoningen. We vertalen die traditionele driekoningentaart in een verrassende Driekoningen cocktail.

Zo gaan we aan de slag met jenever, een sterkedrank die als sinds de Middeleeuwen gestookt wordt in België. Daarnaast gebruiken we amandelen in deze cocktail. De boon die je terugvind in de koningstaart vervangen we door een amandelnoot. Doordat deze cocktail met eiwit geshaked wordt, kan je niet zien in welk glas de amandelnoot zit.

Driekoningen:

Driekoningen is een christelijke feestdag die elk jaar op 6 januari wordt gevierd. In België en Nederland wordt het hoogfeest op de eerste zondag na 1 januari gevierd. Kinderen lopen de avond voor Driekoningen in groepjes van drie verkleed met een kroon langs de deuren. Daarnaast is ook de driekoningentaart een traditie. In de frangipane-taart wordt een voorwerp (een boon) verstopt en de persoon die het terugvindt in zijn stuk taart is die dag “koning(in)” en mag een kroon dragen. Het is deze taart die we omzetten naar een cocktail.

Drie koooningen, drie koooningen, geef mij nen nieuwen (h)oed.
Mijnen ouwen is verslee-eeten, mijn moeder mag ’t nie wee-eeten.
Mijn vader heeft het geld, op de toonbank neergeteld.

Cocktail:

Doe 1 amandelnoot in een glas naar keuze, shake de cocktails en giet deze in de glazen. Net zoals bij de koningentaart is degene die deze amandelnoot terugvindt in zijn cocktail die dag de “koning(in)” en mag een kroon dragen.

Amandelsiroop:

  • 200 g water
  • 100 g suiker
  • 40 g amandelschilfers
  1. Rooster de amandelschilfers in een pan zonder vetstof
  2. Voeg water en suiker toe
  3. Warm dit op tot aan het kookpunt, zodat de suiker volledig oplost
  4. Laat dit afkoelen, zeef de amandelsiroop
  5. Bewaar deze in de koelkast

Amandel – Jenever – Limoen

(1 cocktail)

  • 5 cl jenever
  • 2 cl amandelsiroop
  • 3 cl limoensap
  • 1 eiwit
  • enkele druppels angostura bitters
  • ijsblokjes
  • (1 amandelnoot) voor de afweking
  • Doe alle ingrediënten in een cocktailshaker
  • Shake met enkele blokjes ijs
  • Doe in 1 glas naar keuze de amandelnoot
  • Serveer de cocktail zonder ijs

Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *