Restaurant belevingen

Restaurant Élevé – Hoogste restaurant van Friesland

Print Friendly, PDF & Email

Restaurant Élevé – Leeuwarden

Restaurant Élevé is sinds augustus 2013 gevestigd op de 11e verdieping van WestCord WTC Hotel Leeuwarden. Dit hotel ligt aan de rand van Leeuwarden, net naast het casino. In de keuken staat chef Gilbert van der Heide. Deze chef verhuisde samen met gastheer Thom van der Heide en de hele brigade van Restaurant Frouckje State naar de 11e verdieping van dit hotel. Ook de ster die ze hadden in restaurant Frouckje State werd meegenomen en behouden.

1

Brasserie “Le bráss”  & “Skybar”

Op diezelfde verdieping, grenzend aan restaurant élevé, vinden we brasserie “Le bráss” en een “Skybar”. De menukaart van Le bráss is  geïnspireerd door de klassieke brasserie keuken. De Skybar biedt een diversiteit aan wijnen en een uitgebreide cocktailkaart, beide met een prachtig panoramisch zicht over de Friese hoofdstad en provincie Fryslân.

24

Élevé, een culinair hoogtepunt

Restaurant élevé heeft een regionale en nationale keuken met internationale invloeden. Dagverse en seizoensgebonden producten, veelal biologisch vormen de elementen waarmee chef Gilbert van der Heide elk bord omtovert tot een culinair hoogtepunt. Kwaliteitsproducten uit de streek worden hier verwerkt tot uiterst smaakvolle composities. Fryslân had voor ons een tafeltje gereserveerd, wij gaven met veel plezier carte blanche aan de chef.

Genieten !

We werden ontvangen door patron Thom van der Heide, een geboren gastheer die ons onmiddellijk naar tafel bracht. We nemen plaats aan het raam en genieten. Genieten van een heerlijk glaasje champagne, creatief geserveerde amuses en natuurlijk de Nederlandse gastvrijheid.

2

Wine & Dine in the Sky!

Als eerste amuse werden we verrast met een stukje zalm. Dit werd geserveerd met venkel, jonge dennentoppen en aan tafel mysterieus geserveerd met stikstof.3

Een kleine smaakbom is de beste omschrijving van de volgende amuse. Hier werd een krokante cannelloni van 5 kruiden gevuld met eendenlever en geserveerd met poeder ijs van gerookte paling. Gewoonweg subliem.4

Hierna kwam er nog een slaatje van Noordzeekrab met groene appel en verveine. Omdat ik geen krab lust, kreeg ik een luchtige gazpacho met crumble van groene kruiden56

Niet alleen de wijn werd smaakvol voorgesteld aan tafel, zo ook deze 2 olijfolies. De ene uit Italië, de andere uit Frankrijk.7

Als  eerste gerecht werd in yoghurt wei gemarineerde makreel geserveerd. Deze werd gelakt met tandoori en geserveerd met structuren van komkommer, avocado en limoen. Apart werd er nog een horentje met de kuit van makreel geserveerd. Na dit gerecht moesten we toch even kijken of dit restaurant nu 1 of 2 sterren had. 9

Wat een smaaksensatie.

8

Rode poon werd geserveerd met chorizo, artisjok en erwt. Verder werd dit gerecht afgewerkt met lamsoor en zeekraal.1110

Als laatste voorgerecht kwam dit heerlijk stukje krokant gebakken kalfszwezerik. Hierbij bloemkool in verschillende structuren: gebakken bloemkool-amandelcrème, bloemkool couscous, bloemkool krokantjes en een jus van gele Izmir rozijnen. De sommelier schonk hier verrassend genoeg een witte wijn bij. Dit zorgde voor een uiterst fijne pairing en de wijn maakte zo dit gerecht fijner en lichter.1312

Als hoofdgerecht serveerde de chef hollands lam met pistache, peulvruchten, cantharellen, asperges en jonge schapenkaas van ‘Tusken Bosk en Mar’. Hierbij kwam een natuur jus die werd geparfumeerd met Madeira. Mijn favoriete wijn van de avond was absoluut de parel die hierbij werd geschonken. Een zeer jonge rode wijn uit Frankrijk: Montesclat AOP Minervois 20141516

Een kaasbord werd samengesteld uit verschillende regionale en internationale kazen en geserveerd met getoast noten-vijgenbrood en een confit van sinaasappel. Hierbij werd een smaakvol glaasje Kopke Colheita 1989 porto geschonken.1718

Het dessert kreeg de naam: Red gin. Zo maakte de chef een zoete creatie rond de cocktail. Op bord kwam er een bavarois van frambozen, ijs van roze peper, red velvet cake en aardbei. In het glas kwam een bijzondere Spumante uit het middeleeuwse dorpje Morro D’Alba: Xyris – Tre Fratelli 2019

Bij restaurant Élevé koken ze de (michelin) sterren van de hemel. Wauw, wat hebben wij genoten. Originele en creatieve gerechten werden telkens voorzien van een heerlijk bijpassend glaasje wijn. Dit gecombineerd met de unieke locatie en het sfeervol modern ingericht restaurant zorgde voor een unieke avond. Na enkele uren te zijn ondergedompeld in de culinaire wereld van Restaurant Élevé wandelen we terug naar Leeuwarden centrum. Een bijzondere avond die we ons nog lang zullen herinneren.

Restaurant Élevé 
Heliconweg 52
8914 AT Leeuwarden – Nederland

1423

Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *