Crème brûlée met mandarijn en salie
Zoetigheden

Crema Catalana met Grand Marnier

Print Friendly, PDF & Email

Creme Catalana (ook bekend al “crema de Sant Josep”) is het bekendste dessert in Catalonië. De manier van serveren lijkt heel erg op Crème brûlée. Maar de bereidingswijze en smaak zijn toch zeer verschillend. Beide dessert behoren tot mijn favorieten. Traditioneel wordt het gerecht op 19 maart bereid en gegeten, de dag van Sint Jozef.

Recept voor 2 personen:

Ingrediënten:

  •  3 eieren
  • 250 ml melk
  • 100 ml room
  • 40 gr suiker
  • 11 gr maizena
  • 1/2 vanille stok
  • 2 el Grand marnier
  • 1 sinaasappel
  • 1 citroen

Afwerking:

  • 2 el rietsuiker
  • 2 el donkere cassonadesuiker
  • 1 el kristalsuiker
  • Gas brander

Werkwijze:

  • Spoel de sinaasappel en citroen, en schil de helft hiervan met een dunschiller
  • Doe deze schil samen met de melk en de  room in een pot
  • Snij de vanillestok doormidden, schraap er de zaadjes eruit, doe de zaadjes samen met de stok bij de melk
  • Breng deze melk zachtjes aan de kook zodat alle ingrediënten hun smaak kunnen afgeven.
  • Voeg een scheutje Grand marnier toe
  • Meng ondertussen de eidooiers, 40 gr suiker en de maizena tot een egale massa
  • Plaats een zeefje boven het eiermengsel en giet de warme melk hierdoor.
  • Meng alles goed en giet deze massa terug in de kookpot
  • Breng dit terug zachtjes aan de kook, laat dit heel even koken en verdeel daarna de crema in de schaaltjes
  • Plaats de schaaltjes in de koelkast en laat dit enkele uren afkoelen
  • Meng voor de afwerking de 3 soorten suiker door elkaar
  • Strooi vlak voor het serveren een dun laagje suiker over de crema
  • Brand deze suiker kort tot een mooi laagje karamel
  • Serveer direct

Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *