Zoetigheden

Citrus dessert met pompelmoes, sinaasappel en citroen

Print Friendly, PDF & Email

Een heerlijk verfrissend dessert met panna cotta van pompelmoes, mousse van sinaasappel en ijs van citroen (zonder ijsmachine)

Recept voor 4 personen:

Werkwijze:

Citroenijs:

  • 2 citroenen
  • 50 g suiker
  • 1 ei
  • 80 ml room
  • 10 g ongezouten boter
  • Pers het sap ui de citroenen en meet 100 ml af
  • Breng het citroensap met de boter en 35 g suiker aan de kook
  • Kook dit in tot er 60 ml overblijft
  • Neem van het vuur en laat afkoelen
  • Splits het ei
  • Klop het eiwit op met 5 g suiker
  • Klop het eigeel tot een witte crème met 5 g suiker
  • Klop de slagroom op tot yoghurt dikte met 5 g suiker
  • Roer de citroensiroop onder het opgeklopte eigeel
  • Spatel er de slagroom onder
  • Spatel als laatste het eiwit eronder
  • Plaats dit in de diepvries

Panna cotta van pompelmoes 

  • 2 blaadjes gelatine
  • 220 ml room
  • 100 ml melk
  • 30 g suiker
  • 1/2 vanillestok
  • sap van 2 pompelmoezen ingekookt tot 100 ml
  • Week de blaadjes gelatine in koud water
  • Breng de room, melk, ingekookt pompelmoes sap, suiker en de vanillestok aan de kook
  • Zet het vuur uit
  • Verwijder de vanillestok
  • Voeg de geweekte gelatine toe
  • Roer goed tot de gelatine is opgelost
  • Verdeel de panna cotta in schaaltjes
  • Plaats in de koelkast en laat opstijven

Mousse van sinaasappel en Griekse yoghurt

  • 1 blaadje gelatine
  • 65 g Griekse yoghurt
  • 2 el suiker
  • 50 ml sap van sinaasappel + zeste
  • 100 ml room
  • Week de gelatine in koud water
  • Breng het sinaasappelsap en de zeste van de sinaasappel aan de kook
  • Verwijder de zeste en voeg de geweekte gelatine toe, laat even afkoelen
  • Klop ondertussen de slagroom op met 2 el suiker
  • Meng het sinaasappelsap onder de yoghurt
  • Spatel er voorzichtig de opgeklopte slagroom onder
  • Plaats in de koelkast en laat opstijven

Lemon curd

  • 25 g ongezouten boter
  • 40 g suiker
  • sap van 1/2 citroen
  • 12 g water
  • 1 eidooier
  • 2,5 g maizena
  • Breng het sap van de citroen met het water, de boter en de suiker aan de kook
  • Meng ondertussen de maizena onder het eigeel tot de brokjes verdwenen zijn
  • Giet 1/2 van de kokende massa bij het eigeel
  • Roer goed en giet het mengsel terug bij de rest
  • Verwarm op het vuur tot het mooi gebonden is
  • Giet in een schaaltje en laat afkoelen

Crumble  van haverkoekjes

  • 2 havermoutkoekjes

Afwerking:

  • Haal de panna cotta uit de schaaltjes
  • Werk het bord af met de mousse, het ijs en de lemon curd
  • Maal de haverkoekjes fijn en werk hiermee het dessert af

Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *