Banaan chocolade cake met gezouten karamel – Fairtrade

Banaan chocolade cake met gezouten karamel:

Fairtrade Cake Challenge!

Van 10 tot en met 14 mei lanceert Fairtrade Belgium de Fairtrade Challenge. Daarmee willen ze iedereen aanmoedigen om samen met familie, vrienden of collega’s te genieten van een faire cake break en zo de eerlijke handel een duwtje in de rug geven. Voor deze challenge bakte ik een banaan chocolade cake met vooral fairtrade ingrediënten.

Gelukkig zijn Fairtrade ingrediënten zoals chocolade, bananen, koffie & suiker in wereldwinkels en bijna alle supermarkten beschikbaar.

Banaan chocolade cake met gezouten karamel:

Cake it happen!

Bak een cake met Fairtrade ingrediënten waar iedereen een stukje beter van wordt: zowel cake-eters hier, als boeren wereldwijd. Registreer jouw cake break en deel deze op social media met de hashtag: #fairtradechallengebelgium of op instagram met @fairtradebelgie.

Banaan chocolade cake met gezouten karamel:

Banaan chocolade cake met gezouten karamel:

Banaan en chocolade is natuurlijk een geweldige combinatie. Door banaan in de cake te verwerken blijft de cake een beetje vochtig vanbinnen. Naar eigen keuze kan je de cake afwerken met gezouten karamel. Zo verander je deze banaan chocolade cake in een guilty pleasure.

Recept:

  • 160 g bloem
  • 160 g rietsuiker
  • 130 g boter, op kamertemperatuur
  • 3 eieren
  • 2 bananen
  • 100 g pure chocolade, 74% cacao – Fairtrade
  • 2 tl bakpoeder
  • 35 g amandelpoeder

 

Gezouten karamel:

  • 100 g suiker
  • 5 el water
  • 50 ml room
  • 35 g boter
  • grof zeezout

 

Doen:

  1. Klop de suiker en boter op tot een luchtige massa
  2. Voeg hier de eieren aan toe
  3. Meng bloem, amandelpoeder en bakpoeder onder de vloeibare massa
  4. Plet de bananen met een vork en doe ze bij het beslag.
  5. Hak de chocolade in stukjes
  6. Spatel deze onder het beslag
  7. Doe het beslag in een beboterde en bebloemde bakvorm
  8. Bak de cake gedurende 40 minuten in een voorverwarmde oven van 175 graden
  9. Haal de cake uit de vorm en laat afkoelen op een rooster

 

Maak nu de gezouten karamel

  1. Doe de suiker en water in een steelpan
  2. Laat suiker smelten, als het water opgenomen is begint te siroop te karameliseren
  3. Als de karamel mooi goudbruin is, voeg dan klontjes boter toe. Laat deze smelten
  4. Haal de pan van het vuur en voeg de room en het zout toe.
  5. Meng goed, laat beetje afkoelen. Giet de gezouten karamel over de cake

 

Praktisch:

Website

Banaan chocolade cake met gezouten karamel:

Share This:

2 thoughts on “Banaan chocolade cake met gezouten karamel – Fairtrade

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *