Hoofdgerechten, Recepten van de Chef

Zwemkrabsoep, zoutmelde en courgette, Cosi by Filip Claeys for Atelier Nespresso

Print Friendly, PDF & Email

Atelier Nespresso – een onvergetelijke culinaire ontdekkingstocht,

Van 8 oktober tem 18 oktober bundelen 12 Belgische topchefs, chocolatiers, patissiers, sommeliers en bartenders hun expertise en nemen ze koffieliefhebbers mee op reis doorheen de wereld van Nespresso: van de origine van de koffiebessen tot de koffie in de capsule en uiteindelijk in uw kopje, in uw cocktail of op uw bord. Tien dagen lang laten ze Belgen de unieke wereld van food & coffee pairing ontdekken tijdens een lunch, brunch, moment gourmand of diner.

chefs

Enkele dagen geleden had ik het geluk om te mogen deelnemen aan Atelier Nespresso. Om te beginnen was er een heerlijke cocktail van Ran Van Ongevalle: Roasted Cosi.  Hierna werd er kort meer informatie over de herkomst en het branden van de koffie gegeven.IMG_20151008_110011

 Wist u dat zo goed als alle Nespresso groene koffiebonen vanuit hun land van herkomst eerst in de haven van Antwerpen terecht komen vooraleer ze naar de productiecentra in Zwitserland worden getransporteerd?

Voor de lunch stonden twee topchefs achter de potten, niemand minder dan Filip Claeys van restaurant De Jonkman en David Martin van restaurant La Paix. Ik ben een grote koffie liefhebber, maar toch was ik blij dat bij deze gerechten ook een glaasje wijn werd geschonken. Niemand minder dan Yannick De Handschutter,  (Restaurant Sir Kwinten & YD wine) zorgde voor heerlijke Belgische wijnen. Zo konden we bij de hapjes genieten van een top glaasje Schorpion uit Vliermaal.

schorpion

Filip Claeys haalde zijn rol als North Sea Chef helemaal boven en serveerde een heerlijke gerecht met zwemkrab, hierbij werd “Entre-Deux-Monts” (Martin Bacquaert) uit West-Vlaanderen geschonken. Een wijntje dat ik zeker eens ga opzoeken in de winkel van Belgian Wines in Antwerpen. Na het hoofdgerecht van David Martin hield Nespresso Atelier op voor mij. Het dessert heb ik spijtig genoeg moeten missen doordat ikzelf nog moest gaan werken. Hier kan u alvast het recept van Filip Claeys vinden:

chefs krab

Zwemkrabsoep “panamontana”, zoutmelde en courgette, Cosi by Filip Claeys for Atelier Nespresso

Nodig voor 4 personen:

Bruine krab

  • 1 bruine krab
  • 1 l court-bouillon
  • 1 el olijfolie

Koffieolie

  • 50 g maisolie
  • 20 cl koffie Cosi
  • 2 zestes van een citroen
  • 1 zeste van een sinaasappel

Zwemkrabsoep

  • 250 g zwemkrab
  • 2 uien
  • 2 wortels
  • 20 g curry poeder
  • 100 g cognac
  • 4 steranijs
  • 2 uien
  • 4 teentjes knoflook
  • 150 g tomaenpulp
  • 1 l water

Extra

  • 1 courgette, in lange slierten
  • 50 g zoutmelde, gespoeld
  • 50 g room, opgeklopt
  • druppels citroen sap
  • 1 el maisolie
  • zeezout, peper

krab

Doen:

  1. Bruine krab: kook de bruine krab gedurende 5 minuten in een court bouillon. Haal van het vuur en laat afkoelen. Haal de krab eruit en hak deze. Haal het vlees eruit. Breng op smaak met zout, peper en olijfolie.
  2. Zwemkrabsoep: stoof de zwemkrabben en de afval van de bruine krab kort aan. Voeg er de uien, de wortels, het knoflook, de curry en de tomatenpulp aan toe. Bevochtig met cognac en het water. Voeg de steranijs toe. Kruid met zout en peper. Laat gedurende 20 minuten koken. Pureer en passeer door een fijne zeef.
  3. Koffieolie: meng de maisolie en de koffie, de citroen- en de sinaasappelzestes, en laat op een zacht vuurtje trekken gedurende 15 minuten. Kruid af met zeezout.
  4. Doe een paar druppels koffieolie door de courgettes en breng op smaak met zout, peper en citroensap. Stoof de zoutmelde aan in de maisolie, gekruid met peper, tot ze beetgaar zijn.
  5. Doe het krabvlees in een uitsteekvorm en plaats deze in een diep bord. Plaats er de zoutmelde en de courgettesliertjes op. Spuit wat opgeklopte room in het bord met een theelepel koffieolie en overgiet met de zwemkrabsoep.

Filip Claeys koos voor een pure Arabica melange voor deze soep vanwege de fruitige / granen noten. De koffie wordt gecombineerd met maïsolie om de smaken van de krab, de courgettes, de steranijs, de cognac en de room in evenwicht te brengen . Het resultaat is een soep met een delicate toch fluwelen textuur. Het zure karakter van de koffie wordt extra benadrukt door de frisse zuurheid van de met citroensap besprenkelde courgettes.

Locatie: KAS Kunst aan de Stroom – Wandelijkdijk 32 – 2050 Antwerpen

Praktische informatie te vinden op www.nespresso.com/atelieratelier

Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *