Flammkuchen – Tarte Flambée of Witte pizza
De eerste keer dat wij Flammkuchen proefden was tijdens een culinaire citytrip in Leeuwarden. Hier werd deze specialiteit uit de Elzas geserveerd à la Vitello tonato. Dit fast food gerecht heeft een bodem van dun brooddeeg die met crème fraîche wordt ingesmeerd. Hierdoor komt de naam ‘Witte pizza’
Fris, hartig of tikje zoet;
Variëren kan je oneindig met Flammkuchen, maar voordat ik zelf aan variaties ga beginnen wilde ik eerst een goede basis flammkuchen maken. Traditioneel wordt deze belegd met spek, uien en kaas.
Gourmet BBQ System – pizzasteen
Sinds ik in het bezit van van de Weber Master Touch GBS, dient deze barbecue meer als buitenkeuken dan enkele als barbecue. Het ‘Gourmet BBQ System’ van de Weber Master Touch maakt het mogelijk om wokgerechten, pizza’s en zelfs poffertjes klaar te maken. Zo werd deze Flammkuchen niet in de oven maar op de pizzasteen in onze Weber barbecue gebakken.
Nodig:
Deeg:
- 300 g bloem
- 6 g droge gist
- 2 el olijfolie
- 170 g water
- 1 tl zout
Topping:
- Zure room
- ui, in fijne ringen gesneden
- gerookte spekblokjes
- gemalen emmentaler kaas
- peper
Doen:
Het deeg:
- Doe de bloem in een ruime mengkom
- Voeg olijfolie en zout toe
- Los de droge gist op in lauw water en voeg dit toe aan de bloem
- Kneed tot je een egaal en elastisch deeg bekomt
- Doe het deeg in een kom, leg er een vochtige handdoek over en laat dit 1 uur rijzen
Afwerking:
- Warm ondertussen de barbecue op tot 220 graden
- Verdeel het deeg in 4 porties
- Strooi een beetje bloem over het deeg en rol het flinterdun uit op bakpapier
- Smeer een dun laagje zure room op de bodem
- Beleg de flammkuchen met spekblokjes, uiringen en gemalen kaas
- Strooi er een beetje grof gemalen peper over
- Plaats de pizzasteen op de barbecue, laat deze 15 minuten voorverwarmen
- Strooi een klein beetje bloem op de pizzasteen
- Schuif nu de flammkuchen op de hete pizzasteen
- Sluit de barbecue en laat deze gedurende 15 minuten bakken
- Haal de flammkuchen van de barbecue en geniet
Tips:
- Zorg voor een hete barbecue
- Wees zuinig met de topping van de flammkuchen, het is geen Pizza !
- Gebruik indirecte warmte
- Het is normaal dat de pizzasteen verkleurd naar mate deze gebruikt is.