Allerlei

Pastadeeg

Print Friendly, PDF & Email

Verse pasta maken is helemaal niet zo moeilijk. Je steekt er wel wat tijd is, maar je zal er dan ook dubbel van genieten

Recept voor 4 personen

Ingrediënten:

  • 500 gr bloem (liefst “00” of doppio zerobloem)
  • 5 eieren
  • 1 tl olijfolie
  • 1 tl zout

Werkwijze:

  1. Doe de bloem in een grote mengkom en maak er vanboven een kuiltje in
  2. Doe daarin de eieren, olijfolie en zout
  3. Begin stilletjes te roeren met een vork om de bloem op te lossen
  4. Van zodra de meeste bloem is opgelost kan je makkelijk beginnen te kneden met je handen
  5. Kneed het deeg tot je een heel elastisch en soepel deeg krijgt
  6. Wikkel de deeg in plasticfolie en laat 10 minuten rusten in de koelkast
  7. Haal het deeg uit de koelkast en verdeel het in 8 bolletje
  8. Nu kan je het deeg bewerken met een deegroller of een pasta-machine
  9. De gaartijd van verse pasta is maar een 2 á 3 minuten

Gebruik je een pastamachine:

  1. Bevestig de pastamachine aan de rand van het werkblad. Verdeel het deeg in 3 of 4 porties van. Leg de porties die je niet gebruikt onder een theedoek om uitdrogen te voorkomen. Bestuif degene die je gaat bewerken met bloem.
  2. Zet de roller op de wijdste stand en haal het deeg er door, vouw het deeg terug dubbel en haal het er zo enkele keren door totdat je een mooie rechthoek krijgt
  3. Zet de roller een tandje lager en haal het deeg erdoor, tot het deeg de gewenste dikte heeft. Bij sommige machines zul je de laatste stand niet gebruiken, omdat het deeg anders scheurt. Stop in dat geval bij de op één na laatste stand en haal het deeg een paar keer door de machine. Het deeg wordt dan steeds iets dunner.
  4. De vellen die klaar zijn leg je op een theedoek. Dek ze af met een andere theedoek als je er gevulde pasta van wilt maken. Voor gewone pasta laat je ze 10 min. onafgedekt drogen. Hiervoor kan een pasta droogrek ook erg handig zijn.
  5. Nu kan je de pasta vellen bewerken naar spaghetti of tagliatelle

 

  • Lasagna: regelknop op 5-6 als laatste
  • Tagliatelle: regelknop op 6-7 voor de bladen en dan door de snijder
  • Spaghetti: regelknop op 3-4 voor de bladen en dan door de snijder
  • Tagliolini: regelknop op 8-9 voor de bladen en dan door de snijder die men ook voor spaghetti gebruikt.
  • Ravioli: regelknop op 7-8 voor de bladen en dan bewerken tot ravioli

 

 

 

Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *