Recepten, Uit het boek ...., Zoetigheden

Chocoladeganache uit de oven met pittige hazelnoten en sinaasappelolie – Yotam Ottolenghi.

Print Friendly, PDF & Email

Dit recept kwam ik tegen in het nieuwe kookboek van Yotam Ottolenghi “Nopi”. Chocolade en sinaasappel is een klassieke combinatie. Mij doet dit vooral denken aan de heerlijke orangettes. Een recept dat eigenlijk makkelijk te maken is en enorm verrassend is kwa smaak. De combinatie van chocolade met grof zeezout, hazelnoten met specerijen en sinaaasappel met olijfolie zorgt voor een origineel en smaakvol dessert

Nodig voor 8 personen:

Chocolade ganache:

(Maak deze ganache een dag op voorhand)

  • 250 g pure chocolade (70% cacao)
  • 150 g boter
  • 1 ei
  • 3 eidooiers
  • 60 g suiker
  • grof zeezout

Specerijenmix

  • 2 tl korianderzaad
  • 3/4 tl zwart peperkorrels
  • 1 kaneelstokje
  • 1 steranijs
  • 8 kardemompeulen
  • 3/4 el suiker
  • 40 g hazelnoten, grof gehakt

Crème fraîche:

  • 300 g room
  • poedersuiker

Sinaasappelolie

  • fijn geraspte schil van 1 sinaasappel
  • 2 el olijfolie

Chocolade ganache:

  • Doe de chocolade en boter in een ruime mengkom, smelt deze au bain marie
  • Laat de chocolade terug afkoelen
  • Klop ondertussen het ei, eidooiers en de suiker tot een stevige witte massa
  • Schep het eimengel voorzichtig in enkele delen onder de chocolade
  • Giet het mengsel in een beboterde vorm van 22 x 8 cm
  • Bak de ganache gedurende 10 minuten in een oven van 180 graden
  • Laat dit een nacht opstijven in de koelkast, haal 2 uur voor het serveren uit de koelkast

Hazelnoten

  • Rooster de kruiden enkele minuten in een pan op het vuur
  • Doe de specerijen in een vijzel en wrijf ze fijn
  • Rooster de gehakte hazelnoten in de pan
  • Voeg de suiker en fijngemalen specerijen toe
  • Haal van het vuur en laat deze afkoelen

Sinaasappel en crème fraîche

  • Roer de sinaasappelrasp door de olijfolie en zet apart
  • Klop de room lobbig tot yoghurtdikte en voeg beetje poedersuiker toe

Afwerking:

  • Dop een lepel in warm water en schep hiermee een mooie quenelle chocolade ganache op het bord
  • Verdeel de gekruide hazelnoten er bij
  • Werk af met een lepel crème fraîche en sinaasappelolie
  • Strooi nog een beetje grof zeezout over de chocolade

Nopi, Yotam Ottolenghi & Ramael Scully

‘NOPI’ bevat ruim honderd nieuwe recepten die hij samen met zijn chef-kok Ramael Scully schreef. Scully’s onmiskenbaar Aziatische roots gecombineerd met de Midden-Oosterse stijl die we van Ottolenghi kennen leveren onweerstaanbare gerechten op als Geroosterde eendenborst met hazelnoot-bierboter en de NOPI-klassieker Burrata met bloedsinaasappel, korianderzaad en lavendelolie. Met ‘NOPI’ bewijst Ottolenghi eens te meer waarom we hem en zijn eten in onze harten hebben gesloten.

De recepten in dit kookboek zullen voor de meenste thuiskoks een grote uitdaging zijn. Dit is dan ook meer een restaurant-kookboek waarin restaurant-gerechten in staan. In dit boek hebben Scully en Yotam geprobeerd de gerechten van Nopi te vereenvoudigen zodat je het restaurant niveau toch thuis haalbaar is.

Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. Hoi! Denk je dat dit van te voren gemaakt kan worden en dan ingevroren?

    Gr. Jacky

    1. kriskookt zegt:

      Hoi Jacky,
      Eerlijk gezegd, geen idee.
      Je kan dit wel maken en enkele dagen in de koelkast bewaren.
      Groetjes
      Kris

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *