Recepten, Zoetigheden

Amandelbrood – Stefan Elias

Print Friendly, PDF & Email

Het koekje waar het in 1886 allemaal mee begon voor Jules Destrooper, is een heel delicaat koekje gemaakt met pure boter, kandijsuiker en amandelen. Voor mij ook één van mijn favoriete koekjes . Dit recept is afkomstig uit het boek “Stefan Elias bakt feestelijke recepten van Jacques Block”.

Ingrediënten:

Recept voor ongeveer 25 koekjes

  • 40 g ongezouten boter, op kamertemperatuur
  • 80 g cassonade suiker
  • 120 g tarwebloem
  • 30 g gepelde amandelen
  • 20 g water
  • 1 g bicarbonaat

Werkwijze:

  • Week de amandelen een half uur in water
  • Giet 20 gram water in een kookpan, voeg de suiker en smelt de massa op een klein vuur, al roerend met een klopper
  • Neem de pan van het vuur zodra de suiker gesmolten is.
  • Meng er met behulp van een klopper de zachte boter door tot een egaal botermengsel.
  • Zeef de bloem met het bakpoeder. Roer dit met een spatel door het botermengsel tot je geen bloem meer ziet.
  • Kneed het deeg verder op de tafel tot een goed samenhangend deeg.
  • Giet het water van de amandelen weg. Droog ze in een keukenhanddoek en meng ze onder het deeg.
  • Vorm met het deeg een balkje van 4 op 6 cm van het deeg.
  • Verpak het in plastic en laat een nacht rusten in de koelkast.
  • Snijd de volgende dag dunne plakjes af van 10 gram en 2 mm dik.
  • Gebruik hiervoor een vlijmscherp mes.
  • Schik deze plakjes op de bakplaat en bak de koekjes 6 tot 9 minuten (naargelang de dikte) op 175 graden

Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *